Thursday, March 8, 2007

Berjalan, Melihat, Menafsir...

Setelah “Jalan-Jalan Cari Kubur” berjaya menembusi alam tanpa sempadan, saya berhasrat untuk menulis mengenai riwayat hidup seorang sahabat baginda s.a.w, Saidina Muawiyah r.a., pemimpin ulung kepada zaman keemasan Islam. Namun, disebabkan maklumat yang ada dalam ingatan saya tidak tersusun, saya tangguhkan dulu buat beberapa ketika, kerana saya memerlukan kepada rujukan semula kitab-kitab sejarah, supaya apa yang bakal diceritakan sesuatu yang benar dan bersih suci dari mana-mana riwayat yang sudah diracun oleh mana-mana pihak, sama ada dari “kumpulan hitam” Syiah, orientalis, dan pihak-pihak yang mempunyai hasad dengki terhadap Islam. Saya mencintai Saidina Muawiyah r.a., dan kecintaan yang sama juga saya rasakan terhadap Saidina Ali r.a. dan kepada seluruh ahli keluarga baginda s.a.w.

Gelaran “kumpulan hitam” di atas saya berikan untuk mengelak dari menyebut perkataan “Syiah” secara terang-terangan sewaktu saya diberi tanggungjawab untuk sama-sama mengepalai sesi jelajah makam yang dianjurkan oleh Persatuan Pelajar Malaysia Syria pada cuti musim panas yang lalu. Kawasan perkuburan yang kami lawati, diziarahi sama golongan Syiah yang meratap, merintih, menangis dan bermacam-macam lagi perkara bid’ah yang mereka lakukan. Malangnya, seperti mana sikap mereka terhadap sahabat, sikap itu jugalah yang mereka tonjolkan sewaktu menziarahi kubur, sikap “memilih” kubur-kubur tertentu sudah cukup untuk membuktikan sehingga kini mereka masih lagi membenci sahabat-sahabat baginda s.a.w.

Setelah sedikit sebanyak mengetahui, melihat, mengkaji serta mengamati, rasa hormat saya terhadap “kumpulan hitam” semakin hari semakin menurun. Zaman kanak-kanak saya, pernah juga membelek cerita-cerita revolusi yang dicetuskan Khomeini, ada sedikit kekaguman. Usia menginjak remaja, mendengar orang-orang yang menceritakan tentang kehebatan Iran. Masa berlalu dan terus berlalu….jalan-jalan cari ilmu, menemukan saya hakikat sebenarnya, dan saya bertekad, saya tidak akan menghormati mereka selagi mana mereka tidak menghormati pendamping-pendamping setia makhluk paling agung, banginda Nabi Muhammad s.a.w, selagi mana mereka “memilih-memilih” dalam hal ini, maka tiada kompromi ke atas mereka. Betul, saya akan berada di belakang mereka atas perjuangan menentang kebiadaban Zionis dan sekutunya, namun saya akan berada sejauh-jauhnya dari mereka ketika mana mereka hanya menyanjung insan-insan tertentu sambil mencela dan mengenepikan yang lain. Dengan kata lain, selagi mana usul “al-Taqiyyah” tidak dibuang dari pegangan mereka, selagi itulah sukar untuk saya menghormati mereka.

Besar harapan saya, peserta-peserta yang ikut serta dalam jelajah makam yang dianjurkan, pulang dengan seribu maklumat, baca kembali sejarah dan meneliti skripnya, kerana sejarah pasti berulang, pelakonnya sahaja yang berbeza. Sesungguhnya siapa yang meneliti sejarah, pastinya sedar dan tahu, bahawa hanya ada dua golongan sahaja di dunia ini, yang ingkar dan enggan patuh segala arahan-Nya dan yang kedua, yang beriman dengan segala arahan-Nya dan menuruti apa yang disampaikan oleh rasul-rasul-Nya.
Allah s.w.t menyebut di dalam surah Yusuf ayat 111:
“Sesungguhnya pada kisah-kisah mereka itu terdapat ‘ibrah (pengajaran) bagi mereka yang sempurna akan fikirannya. Ia bukanlah bicara yang direka-reka bahkan suatu kenyataan yang mengesahkan apa yang tersebut di dalam Kitab-kitab yang terdahulu daripadanya. Serta sebagai keterangan yang menjelaskan tiap-tiap sesuatu, serta menjadi petunjuk dan rahmat bagi kaum yang (mahu) beriman”

Selalu dipesan buat diri, dan pesan ini juga ditujukan buat semua, “jalan-jalan” bukan sekadar berseronok suka, bergambar gembira dan makan bersama, lebih-lebih lagi, “jalan-jalan sejarah” bukan sekadar penglipur lara, ambillah peringatan wahai orang-orang yang beriman!!!No comments: